Ple ordinari 25/01/2016

Aquestes han estat les intervencions més destacades dels nostres regidors en el ple ordinari que s'ha celebrat aquest vespre:

  • Hem votat favorablement a la creació d’un Protocol Regulador de Mesures Contra la Pobresa Energètica i la vulnerabilitat econòmica entre l’Ajuntament de Torelló i les empreses prestadores del subministrament d’aigua, electricitat i gas. Hem remarcat que aquest protocol s’ha d’entendre com una eina més per combatre aquestes situacions de vulnerabilitat però cal anar més enllà. Cal que els serveis socials surtin al carrer i que es treballi la prevenció. El repte és avançar-nos a situacions de risc, acompanyar les persones en els tràmits burocràtics i evitar que es tornin a produir talls de subministrament com ja ha passat, i així s’ha reconegut, a Torelló.

 

  • Ens hem abstingut a l’hora de votar les retribucions i indemnitzacions dels càrrecs electes previstes per aquest 2016 després que els pressupostos generals de l’estat hagin aplicat l’increment d’1% sobre aquest concepte. Tot i que estem d'acord amb la recuperació del poder adquisitiu dels càrrecs públics, no estem d'acord amb les retribucions fixades pels regidors i l’alcalde perquè superen les fixades pel nostre codi ètic i perquè entenem que les hores establertes d’exercici del càrrec no són realistes.

 

  • Un cop més ens hem oposat al projecte de la Sala Polivalent. Avui s’ha aprovat gràcies al suport de la resta de grups, la licitació i el projecte d’execució per a la construcció de l’equipament. Com hem anat repetint des de la campanya el projecte ens sembla desmesurat pel que fa les seves dimensions i a més hipoteca aquest i els pròxims mandats. També hem destacat el fet que la licitació fixa una puntuació que en un 80% té en compte criteris de rebaixa econòmica (pràcticament un 70%) i de reducció de terminis per resultar-ne adjudicatari. Entenem que aquestes maneres de fer que recorden a les èpoques de la bombolla immobiliària, acaben tenint costos en forma de mala qualitat tècnica o precarietat laboral. Per altra banda hem recalcat la improvisació i el retard pel que fa a les dates d’execució, situació que pot haver provocat premiar la presa en l’execució de l’empresa que finalment guanyi el concurs.

 

  • Tot els grups del consistori han donat suport a la moció que hem presentat a favor d’obrir el debat sobre el futur de la gestió del servei d’aigua a Torelló. La proposta té per objectiu fomentar un debat rigorós i participatiu, per això s’ha acordat crear una comissió amb representació de polítics però també amb tècnics especialistes. Igualment s’ha votar a favor d’obrir i fomentar el debat entre la ciutadania perquè pugui tenir el màxim d’informació. Hem apuntat que sigui quin sigui el model que s’acabi imposant, nosaltres evidentment apostarem per la gestió directa i pública, és imprescindible que es garanteixin criteris de transparència, d’eficiència, proximitat i sostenibilitat.

 

  •  També hem aconseguit que s’aprovés la segona moció que hem presentat donant suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya. Aquesta moció sorgida de l’Associació de Municipis per la Independència, té com objectiu recolzar la resolució que el Parlament va aprovar el passat 9 de novembre. Des de la CUP-SP sempre hem defensat que el municipalisme és essencial per reforçar el procés independentista i que aquest és l’única garantia per una millora social tangible. Només el grup del PSC hi ha votat en contra i ha justificat la intervenció del Tribunal Constitucional contra la decisió presa pel Parlament de Catalunya.

 

  • Ja en el torn de precs i preguntes ens hem demanat que es faci seguiment de les obres que s’estan duent a terme a l’immoble del núm. 16 de la Plaça Nova, ja que aquesta parcel·la és susceptible d’allotjar vestigis arqueològics.

 

  • També hem notificat a l’equip de govern que divers llars de Torelló no han rebut el Pescullnes, la revista informativa de l’Ajuntament de Torelló.

 

  • També hem denunciat que el Consell de Benestar Social encara no s’havia convocat i que no s’estava complint l’acord de ple sobre la moció sobre l’acollida de refugiats que es va aprovar el passat mes de setembre. Aquest moció ens obligava com a ajuntament a desenvolupar una sèrie d’accions com la creació d’una comissió de treball o a fer campanyes de sensibilització, i a hores d’ara encara no s’ha fet. La regidora s’ha compromès a tirar endavant tots els punts pendents i ha informat que el Consell de Benestar Social es convocarà el proper 4 d’abril.

 

  • També ens hem interessat sobre el compromís, per part de l’equip de govern, d’implementar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible del Municipi aprovat al 2009. Hem preguntat sobre el seguiment que es fa d’aquest pla i el regidor de medi ambient s’ha compromès a fer-nos arribar l’informe anual que es fa sobre aquesta acció.

 

  • Hem agraït al regidor Manel Romans el fet que s’hagi disculpat públicament a través d’un mitjà de comunicació per les seves declaracions en el ple passat on relacionava l’atur estructural amb gent que no vol treballar, durant la negativa de CIU i FEM a donar suport a la creació de la prestació “Garantia +55” (persones aturades de més de 55 anys). Li hem demanat que creiem necessari traslladar aquests disculpes al ple per respecte institucional a la cambra i perquè és el lloc on es van produir. El regidor ha accedit a disculpar-se però ha acusat a la CUP d’haver-li faltat al respecte a les xarxes socials. Nosaltres entenem que no ha estat així i que si s’ha vist sotmès a la pressió de diferents persones via xarxes socials, ha estat per haver fet una declaració fora de mida exercint un càrrec públic.

 

  • També ens hem interessat sobre els criteris que s’han seguit per plantar les últimes espècies d’arbres en les intervencions dels últims dies. No acabem de tenir clar si són criteris estètics o ambientals.  

 

  • Finalment hem tornat a formular diverses qüestions sobre el carnaval, bàsicament sobre alguns dels canvis de criteris a l’hora d’adjudicació del ball que han barrat el pas a diversos emprenedors locals, sobre el futur de Can Cata i sobre el futur del Carnaval. Aquest és un debat que ara es pren una treva perquè ara toca celebrar-ho però en el futur caldrà entomar-lo seriosament.

 

Qualsevol aclariment o aportació que vulgueu fer al respecte la podeu fer aquí mateix o enviar un mail a [email protected]

 

#‎FEM_HO‬  ‪#‎CUPsistori‬