Ple ordinari 26/09/2016

Aquestes son les intervencions més destacades dels nostres regidors en el ple ordinari celebrat ahir al vespre.


- Ens hem abstingut en aprovació de les Línies Fonamentals del pressupost any 2017. Entenem que és un punt en què s’han de passar estimacions dels números generals del que serà el pressupost d’aquest pròxim 2017, tot i que aquest encara s’ha de configurar. I ens abstindrem precisament per això, per donar una oportunitat a aquests pressupostos del 2017 que encara no sabem com seran. Ens agradaria que des de l’equip de govern es comencés a treballar des d’ara mateix amb la resta de partits de l’oposició per començar a negociar i a treballar aquests pressupostos de manera conjunta per tal de que siguin satisfactoris per totes les parts i aixi el nostre vot d’aquí a dos mesos pugui ser positiu. I això vol dir converses sinceres i des de l’inici, amb possibilitats reals d’arribar a acords sobre com ha de ser la seva configuració general, i no com va passar l’any passat que se’ns van presentar tancats quan només faltaven 15 dies pel ple, i  no ens enganyem, el marge que quedava de negociació era molt petit.
    Tot i aixi, entrant a fer una petita valoració d’aquestes línies fonamentals, i considerant com a bo que el deute viu de l’ajuntament es redueixi, veiem amb preocupació com en gran part per culpa de la sala polivalent els costos totals de l’ajuntament augmenten amb 600.000€, mentre que els ingressos totals baixen amb uns 300.000€, cosa que fa que la capacitat de finançació de l’ajuntament passi de 681.849,50€, a només 11.852,58€ tot i fer una correcció a l’alça de 300.000€. Això ens demostra una vegada més, tal i com hem dit altres vegades, que la construcció d’aquesta sala ens limita i molt poder realitzar projectes d’altres àmbits al poble que nosaltres considerem molt més prioritaris.

- Hem votat  en contra de modificar els pressupostos ja que ens els últims pressupostos hi vam votar en contra i cap dels canvis significa un canvi en el sentit general dels pressupostos que ens faci replantejar el nostre vot. Tot i així si que hem fet uns quants comentaris sobre alguna de les partides:
    · Referent a la partida per fer un estudi de reforma del  mercat municipal, ara que es comença a estudiar si s’hi ha de fer alguna cosa i quina actuació seria la millor, demanaríem que simultàniament a aquest estudi també es demanés l’opinió als paradistes, als clients i per tant a la ciutadania de Torelló en general, i també a la resta de partits de l’oposició, ja que en aquests processos l’opinió de la gent masses vegades es demana quan ja està tot encarrilat i decidit, i considerem que si es vol tenir en compte l’opinió de la gent ara és el moment.
    · Pel què fa a la partida destinada a l’àrea d’autocaravanes, veiem com puja una mica més el cost d’aquesta àrea, de la qual nosaltres no veiem gota clara com ja vam exposar en el seu moment, la ubicació final.
    ·Referent als dos desfibriladors portàtils que s’han comprat per la policia local, creiem que és una actuació positiva, però que encara falta posar-ne a més llocs del municipi. Per tant, si no hi és, creiem que seria convenient estudiar a quins llocs més del municipi caldria posar-ne.

- Hem votat a favor de la modificació de la ordenança reguladora de sorolls i vibracions tenint en compte que l’esperit d’aquesta modificació és reduir tràmits administratius i donar facilitat econòmiques a les persones sancionades

- Referent a la moció de ERC-JpT-AM  per recuperar la parada de bus del Barri de Montserrat al C/ Girona, el nostre grup ja ha manifestat en diverses ocasions quina és la seva posició pel que fa a l’esperit d’aquesta moció. Quan per exemple en el passat ple del mes de maig d’aquest any arrel d’una pregunta que vàrem formular des del nostre grup en el torn de precs i preguntes el regidor David Forcada va anunciar per sorpresa l’eliminació de la parada coneguda popularment com la de la Plaça dels Lleons, vàrem fer notar el nostre mal estar pel canvis projectats pel fet d’allunyar el servei del bus del barri del cor del Barri de Montserrat. Uns canvis que a més es van portar a terme contradient la proposta que el mateix equip de govern ens havia traslladat a la comissió informativa d’aquell mateix mes, just una setmana abans. Tal i com recull l’acta de ple també vam parlar aleshores de diferents conceptes que avui es recullen en aquesta moció com ara l’envelliment i els problemes de mobilitat que se’n deriven per bona part de la població del Barri.
Anant encara una mica més enrere, a principis d’any vàrem fer arribar una proposta perquè s’estudiés un recorregut alternatiu a la ruta que la línia d’autobús local seguia fins aleshores. En ella, entre altres coses, demanàvem la creació d’una nova parada al CAP i una revisió del sistema de tarifes per diferenciar les parades urbanes de les interurbanes.
També en altres ocasions ja ens hem manifestat favorables a diversificar els punts de venda dels títols de transport, així com a favor de la flexibilitat en les tarifes perquè tinguin en compte aspectes socials.
Per tant doncs és obvi que des del nostre grup votarem a favor d’aquesta moció.
Pensant en els usuaris del servei i atenent com sempre les peticions que ens arriben des de la ciutadania, també volem aprofitar el fet que s’hagi reobert el debat per demanar que es contemplin dos altres aspectes. El primer és el fet de tornar a moure la parada del final de l’Avinguda de la Generalitat de nou al carrer Balmes tal i com es contemplava en el traçat inicial. El problema que hi ha amb la rotonda creiem que es pot solucionar fàcilment
desplaçant-la un tros més amunt. A més, entenem que fer-ho esponjaria un recorregut que ara mateix en aquest tram, com passa amb el de l’estació, té dues parades molt seguides i que per tant van en contra l’usuari.. En segon lloc també fem una crida perquè s’habilitin marquesines, especialment en parades com la del CAP on hi ha un públic amb necessitats especials que ara mateix està exposat al sol a l’estiu i al fred a l’hivern. Des de la CUP-SP doncs demanem que es procuri tenir en compte aquests dos aspectes i donem suport a la moció presentada per ERC.

- Pel què fa a la moció del ERC-JpT-AM de protecció pressupostària de la Cultura, l’Educació, les Polítiques Socials, d’Ocupació i les específiques d’activitats per cada barri hem expressat que és evident que les prioritats d’aquest equip de govern no han estat les polítiques socials, d’educació, de cultura... i és per això que ens sona bé aquesta proposta que ens arriba des d’ERC – Junts per Torelló, ja què l’equip de govern actual té algunes prioritats que afecten negativament a aquestes partides.  De totes maneres, volem dir que l’esport, per la CUP Torelló Som Poble, no està al mateix nivell de prioritat que les polítiques socials (i més l’esport que es fomenta des de l’ajuntament). I tot i que no està en el títol de la moció, en el contingut de la mateixa s’equipara l’esport a les polítiques socials, a cultura... i nosaltres no ho veiem així.  
D’altra banda, tot i no compartir les seves polítiques, creiem que l’equip de govern ha de tenir llibertat de moviment en cas de necessitar fer-ho i la proposta que es fa en aquesta moció presenta un grau de rigidesa amb la que nosaltres no ens sentim còmodes. Entenem que si és necessari, s’hauria de poder moure una partida de diners a una altra lloc però, és clar, hauríem de matisar què s’interpreta per “necessari” , ja que seria aquí on no ens entendríem amb l’equip de govern. Ens sorprèn que en aquesta proposta no es permetin canvis entre partides perquè va ser en el pla de barris que es van fer canvis en aquesta línia i el grup municipal d’ERC-JpT-AM hi van estar d’acord: per exemple, els diners dedicats a crear un espai per l’espai dones i per la ludoteca. Partides que van anar cap a la sala polivalent. I tot i que ja sabem que estem parlant del pla de barris i no dels pressupostos...  des de la CUP Torelló Som Poble no vèiem necessari fer aquest canvi de partida.
Per tots aquests motius exposats, hem votat en contra de les propostes d’aquesta moció.

En el torn de precs i preguntes:

    Hem fet un prec crític per la regidoria de medi ambient. Altre cop més i malgrat les pluges d’aquests últims dies hem viscut un estiu de sequera extrema, només calia fixar-se en la vegetació o com baixa el Ges. Independentment que a nivell de País no s’ hagi cregut convenient decretar cap nivell d’actuació o d’alerta, entenem que des del món local sempre és necessari reforçar amb consells de bones pràctiques missatges enfocats a al bon ús i a l’estalvi d’aigua, per exemple en aspectes com la rega de jardins. De fet i per sort es fa en molts pobles, alguns d’ells veïns nostres. Tenint en compte els efectes cada cop més evidents del canvi climàtic, des del nostre grup entenem que és important no descuidar aquests aspectes de sensibilització que per nosaltres també haurien d’acompanyar-se d’altres actuacions més contundents.


Hem demanat una valoració del resultat del concurs de gestió del bar del camp de futbol i si aquest tancarà quan s’obri el bar de la sala polivalent o es considera que els dos bars són compatibles?


També hem preguntat referent al POUM actual, que encara és el que es va aprovar a l’època d’en Miquel Franch i que preveia un Torelló amb 17.000 habitants. Nosaltres en campanya ens vam mostrar partidaris de revisar-lo i canviar-lo, ja que es va fer en un temps de bombolla immobiliària que han canviat i molt. De fet, nosaltres creiem que caldria revisar-lo per preservar el territori, i evitar que Torelló creixi més en extensió. Quan es va parlar d’aquest tema, l’alcalde Santi Vivet s’havia mostrat partidari a revisar-lo. La pregunta és per saber quines intencions té actualment l’equip de govern amb aquest tema.


Per últim un prec sobre el carnaval. Ara que ja hi ha el relleu que n’assegura la continuïtat hem volgut fer arribar el nostre malestar sobre com s’ha gestionat el tema des de l’equip de govern, ja que tot i les nostres reiterades preguntes i oferiments per treballar el tema, el retorn ha sigut mínim. De fet, només cal veure com se’ns va informar del relleu via un correu electrònic del tècnic de comunicació informant-nos en nom de la regidora de cultura i l’alcalde del relleu, forma de comunicació que si més no aquesta legislatura l’equip de govern no ha fet servir cap altre cop. Pot semblar un detall menor, però tot i fer preguntes a cada ple des del febrer sobre la qüestió del carnaval, no hem rebut cap trucada ni la regidora s’ha posat en contacte directe amb nosaltres cap cop per parlar-ne.
I això per no parlar de l’única reunió que es va fer conjunta amb tots els partits aquí presents, en què es van abordar una sèrie de temes i es van posar unes quantes propostes sobre la taula. Totes aquestes qüestions es va dir que es tractarien a una segona reunió que mai s’ha produït, i això que estem parlant de que la primera la vam fer el passat mes d’abril.
Qüestió, que tot i haver-hi el relleu de persones a l’organització de la rua del carnaval, nosaltres emplacem a l’equip de govern a continuar treballant des de la vessant institucional amb la millora organitzativa de la festa, i a convocar una nova reunió amb la resta de partits per parlar de com han quedat les propostes que es van fer. I és que si només entenem que el problema que tenia el carnaval era de relleu, l’única cosa que farem és xutar la pilota endavant fins al pròxim relleu que hi hagi entre les persones que l’organitzen. Cal que l’ajuntament prengui part més activa en la organització de la festa, no només contractant a un tècnic, i sobretot fer un debat com a poble de quin carnaval volem i fer els passos necessaris per aconseguir-lo i que aquest sigui ben sòlid.

Qualsevol aclariment o aportació que vulgueu fer al respecte la podeu fer aquí mateix o enviar un mail a [email protected]