Ple ordinari 27/06/2016

Aquestes son les intervencions més destacades dels nostres regidors en el ple ordinari celebrat el 27 de Juny:

 

- Hem votat a favor de l’aprovació del reglament del Consell Escolar Municipal del poble. Malgrat la nostra votació, hem deixat clar que creiem que es podria treure més suc d’aquest òrgan, que considerem molt burocràtic i poc creatiu.

Un dubte que ens plantegem és el motiu pel qual les escoles de música i d’arts plàstiques hi tenen veu però no hi tenen vot. De fet, hi ha dos objectius d’aquest consell escolar que creiem que haurien d’implicar la incorporació de les escoles de música i arts amb veu i vot. Aquests dos objectius fan referencia a  “Actuacions i normes municipals que afecten els serveis educatius complementaris i extraescolars amb incidència en el funcionament dels centres docents i el foment de les activitats que tendeixen a millorar la qualitat educativa, especialment pel que fa a l’adaptació de la programació al medi”.

L’actuació en aquests mateixos objectius podria significar la proposta de novetats interessants, com per exemple la creació de sinèrgies entre les escoles de música i i d’arts plàstiques, amb la col·laboració estreta d’aquestes escoles i les escoles d’ensenyaments obligatoris.

 

- Hem votat en contra de la proposta de suport a la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC. Com ja vam explicar quan vam votar l’adhesió al patronat de la UVIC, nosaltres, tot i estar a favor de la Universitat de Vic, no compartim el seu model de gestió actual d’universitat concertada. Creiem que aquesta nova facultat encara allunya més a la UVIC del model d’universitat pública, ja que serà una facultat privada. Què vol dir això i en què afecta els ciutadans? Per la gent de la comarca que vulgui estudiar medicina, els resultarà més econòmic anar a estudiar fora, tot i els costos de transport i/o residència, que no pas estudiar a Vic. A més, de la diferència qualitativa que de ben segur que hi haurà com a mínim durant els primers anys. Per tant, servirà aquesta facultat per acostar els estudis de medicina als estudiants de Torelló? Creiem que no. Es corre el perill de convertir-la en una facultat on qui no tingui prou nota per anar a estudiar medicina a altres llocs, ho vagi a fer a Vic pagant més. O sigui, més facilitat d’accés a una carrera per qui més capacitat econòmica té. Sense cap mena de dubte, aquest no és el model universitari que volem i no compartim de cap de les maneres aquesta visió; és més, opinem que l’accés a l’educació no hauria de dependre de factors econòmics, sinó que s’hauria d’anar en la direcció contrària i facilitar-ne l’accés a tota la població, sense que hi hagi impediments econòmics a l’hora d’estudiar per tal que ningú deixi d’anar a la universitat per no disposar de prous diners. Com que questa facultat, privada, va en contra de tot això exposat, no podem estar d’acord amb una facultat que només farà que continuar mercantilitzant l’educació del nostre país.

 

- Hem presentat una moció que inicialment volíem que servís per assolir uns pressupostos plenament participatius en pocs anys. Aquests darrers anys cada cop més municipis estant realitzant consultes obertes a la ciutadania per decidir on van destinats part dels diners del capítol d’inversions. Quan parlem de pressupostos plenament participatius estem parlant de les partides en què realment l’ajuntament a nivell polític hi té capacitat d’influència per decidir què fer amb aquells diners. De bon principi tampoc cal que no totes les partides es decideixin via consulta, però si que poc a poc es poden anar creant aquestes estructures que permetin escoltar la veu dels ciutadans. Per exemple, aquí a Torelló tenim unes estructures com són els consells municipals, que moltes vegades es reuneixen només perquè toca i les seves reunions acaben tenint poca utilitat; potser podríem dotar aquests consells de competències per decidir a què es destinen diners dels pressupostos de la regidoria a la qual pertanyen. I tal i com hem explicat, tot i que a nosaltres ens agradaria que fossin plenament participatius en pocs anys, vam decidir canviar la moció només deixant un únic punt d’acord que sigui començar a fer-los participatius a partir dels pròxims pressupostos del 2017 obrint a tota la ciutadania el debat i configuració d’una part d’aquests, en un capítol com per exemple el d’inversions. I perquè aquest canvi? Primer de tot perquè quan presentem una moció ho fem amb voluntat de que es pugui aprovar. Per tant, tal i com hem fet sempre, no presentem mocions inamovibles o impossibles, sinó que les presentem amb voluntat de consensos i entesa. És així com entenem que hauria de funcionar la política municipal, i en aquest cas entenem que el més important és poder tenir una primera experiència participativa en la confecció dels pressupostos del nostre municipi. I si així es fa, i es fa un procés participatiu ben fet i asssentant unes bones bases, ja haurem començat a traçar el camí que ens acostarà a l’objectiu de mica en mica anar-los obrint a la població.

Hi vota a favor tota la oposició ( ERC-Junts per Torelló i PSC) però no s’aprova pel vot en contra de l’equip de govern (CiU i FEM).

 

 

- Hem presentat una moció per fer possible el seguiment i el control de l’aplicació dels acords inclosos a les mocions aprovades al ple de l’ajuntament. La metodologia que hem proposat farà possible que la ciutadania i els diferents grups polítics puguem fer un millor seguiment de l’activitat política de l’ajuntament. Per a nosaltres la transparència no és simplement una tècnica de control preventiu, és la forma com s’exerceix el poder ciutadà. És per això, i perquè entenem que la cultura de la transparència pot implicar un canvi en les maneres de fer de les organitzacions públiques, que hem presentat aquesta moció. A partir del mes de setembre s’haurà de fer i actualitzar permanentment un informe sobre l’estat de l’aplicació dels acords de ple. Aquest es publicarà al portal de transparència i cada tres mesos serà revisat a les comissions informatives i la junta de portaveus. Aquest acord tindrà caràcter retroactiu per totes les mocions del mandat actual i s’incorporarà al Reglament Orgànic Municipal per ta que d’ara endavant ho apliquin els futurs consistoris.

Hi vota a favor tota la oposició ( ERC-Junts per torelló i PSC) però no s’aprova pel vot en contra de l’equip de govern (CiU i FEM).

 

 

En la part de precs i preguntes hem formulat les següents questions:

 

- Aquest més hem sabut que la licitació per la gestió d’un bar a la caseta dels jardins de Can Parrella ha quedat de nou deserta. El nostre grup, que en el ple passat ja s’havia mostrat en desacord amb la proposta de l’equip de govern, ha proposat una nova fórmula per dinamitzar l’espai durant els períodes d’estiu. Hem proposat que es cedeixi, a cost zero, la gestió de l’espai a entitats, col·lectius, organitzacions sense ànim de lucre, grups escolars, etc. que necessitin finançament per dur a terme projectes solidaris o que siguin d’interès per Torelló. Hem proposat que s’estableixin convenis de col·laboració puntuals que per una banda permetin a aquests grups aconseguir finançament i per l’altra dinamitzin aquest espai durant l’estiu. Ens hem posat a disposició de l’equip de govern per abordar el tema.

 

- A finals del mes passat es va presentar als empleats de l’ajuntament el que ha de ser la futura implantació de l’administració electrònica. Com a grup celebrem que es faci aquest pas endavant i hem recordat a l’equip de govern la importància de tenir present el compromís de Torelló – Vall del Ges per la transparència a fons fet per l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya l’abril de 2015. Un compromís nascut arrel del debat que nosaltres mateixos vàrem organitzar abans de la campanya electoral i on, entre altres, hi va participar l’alcalde. Entenent que aquest és un tema que afecta a tots els membres de l’ajuntament, no només als treballadors, hem preguntat si hi havia programada cap sessió destinada a informar l’oposició i quin calendari d’implementació es contempla tenint en compte que el 2 d’octubre entra en vigor de la llei 39/2015 de Procediment administratiu.

 

 

- En el passat ple del mes de juliol del 2015, li vam demanar al Regidor Jordi Rossell sobre la possibilitat d’incorporar el comerç just dins de la propera edició de la botiga al carrer.

Ja que la campanya del 9 va substituir la botiga al carrer d’enguany, volem saber si es va tenir en compte el prec que la Cup Torelló Som Poble va fer sobre els productes de comerç just o es tindrà en compte en properes campanyes de dinamització del comerç. També demanem si hi ha previst fer algun altre acte de dinamització comercial al poble.

 

- En el ple del passat mes d’abril, vam demanar al regidor Manel Romans si tenia coneixement de la detecció de benzopirè a l’aire de Torelló (ja que se n’havia detectat a Manlleu). L’ajuntament de Manlleu va fer una declaració d’intencions de reunir-se amb els alcaldes de la comarca i no sabem si heu rebut alguna invitació a parlar per part de Manlleu. També demanem si s’ha fet algun estudi per valorar la qualitat de l’aire a Torelló.

 

- Per últim, tornem a demanar per enèssima vegada com està el tema del carnaval.

 

Qualsevol aclariment o aportació que vulgueu fer al respecte la podeu fer aquí mateix o enviar un mail a [email protected]