Ple ordinari 25/07/2016

Aquestes han estat les intervencions més destacades dels nostres regidors en el ple ordinari que es va celebrar dilluns al vespre.
    
    •    Votem a favor de la proposta d’ADHESIÓ a la moció de l’ACM i la FMC, per millorar el servei de rodalies RENFE a Catalunya. És evident que la distribució de responsabilitats entre RENFE, ADIF i Generalitat només fa que tot plegat sigui un desgavell i que uns i altres es vagin traspassant responsabilitats i excuses. Per tant, de ben segur que el traspàs de competències hauria de millorar la gestió (a més, a Catalunya, tenim un exemple de bona gestió: els Ferrocarrils Catalans). Ara bé, arrosseguem un dèficit d’inversions molt important i, per tant, és important recalcar que el traspàs hauria d’anar acompanyat ja des d’una primera fase dels recursos necessaris per fer front a les inversions pendents. Sinó difícilment es podrà millorar la situació actual. Per una altra banda és important seguir denunciant que es pressuposten recursos per a inversions que no s’executen. És imprescindible que es continuï exigint a l’estat l’execució d’aquestes inversions i que des dels diferents partits i societat civil es faci la pressió necessària perquè no es perdin unes partides que són absolutament necessàries. Des del nostre grup som del parer que de la mateixa manera que cal continuar reivindicant les demandes sol·licitades en aquesta moció, malgrat la poca incidència que sabem que pot tenir l'ajuntament amb aquestes declaracions de bones intencions, cal que continuar avançant en temes on es pugui incidir més. Per exemple en aspectes com la necessitat d’ampliar la freqüència de trens entre Vic i Ripoll. Fa més d’un any que el govern de la Generalitat diu que farà una proposta, potser ja és hora de dir-ne alguna cosa des del territori. O per exemple en dinamitzar l’Associació Xarxa C-17, a la qual ens vàrem adherir el desembre passat, perquè es converteixi en un lobby de pressió en defensa del tren i aposti clarament per aquest mitjà de transport. Un altre exemple és seguir avançant per fer l’adequació de l’espai de darrere l’Estació com a aparcament i fomentar l’Estació de Torelló com a estació de referència d’Osona Nord i La Garrotxa, un aspecte que tal i com se’ns va informar en l’última reunió d’urbanisme s’està treballant però falta concretar.
    •    Ens abstenim en declarar deserta la licitació de la gestió del bar caseta dels jardins de can Parrella, però aprofitem per reiterar la proposta que plantejàvem en el ple passat. Seria interessant estudiar una nova fórmula basada en dinamitzar l’espai durant els mesos d’estiu per part d’entitats, col·lectius o organitzacions sense ànim de lucre que necessitin finançament per dur a termes projectes solidaris o d’interès local. Amb l’establiment d’una infraestructura mínima per part de l’ajuntament, es podrien establir convenis de col·laboració puntuals que beneficiarien a les dues parts i a partir d’aquí potser seria possible allargar la periodicitat de les col·laboracions o establir-ne de definitives.
    •    Referent a l’aprovació definitiva de l’acord d’imposició de les contribucions especials com a conseqüència de l’execució de l’obra “Projecte modificat d’obres d’urbanització del carrer Giravolt, Sau, Joan Deordal i Puigdassalit” hi hem votem a favor. Tal i com ja vam fer amb l’aprovació provisional d’aquest projecte. Però, demanem una vegada més posar per escrit el criteri a seguir en cada cas i situació per evitar malentesos i que tothom sàpiga què passaria en cas d’obres al seu carrer.
    •     Presentem una moció per a la celebració d’un procés participatiu per decidir els dies de festa local del municipi de Torelló. La participació ciutadana és un dels punts fonamentals del programa de la Cup Torelló Som Poble. És per això que creiem que, des de l’Ajuntament, s’ha de potenciar que els habitants de Torelló puguin començar a donar la seva opinió sobre alguns temes que els incumbeixen. A Torelló seria una manera de funcionar força novedosa i, és per això, que s’ha de treballar i hem d’anar construint experiències d’aquest tipus perquè els i les pescallunes puguin anar adquirint “cultura de participació ciutadana”. Des del nostre grup no volem entrar a valorar quins haurien de ser els dies festius de Torelló però creiem que és important que sigui el poble qui tingui el dret a escollir, per aquests motius ens hem abstingut en l’acceptació de les dues festes locals del municipi per a l'any 2017.
    •     Votem a favor de la moció presentada per ERC-JpT-AM per la defensa del dret de les dones al treball i en igualtat d’oportunitats. Però volem recordar que hi havia previst un espai dones al Pla de Barris i no es durà a terme perquè els diners destinats per aquest projecte ara es destinaran a la Sala Polivalent. Per tant, creiem que per molt que aprovem mocions, si les accions directes no es realitzen, és força incongruent crear una moció en una direcció i quan hi ha la possibilitat real de començar a treballar en aquesta línia  recolzar que els diners se’n vagin a una altra partida.
    •     Estem a favor de la moció d’ERC-JpT-AM per un nou país lliure de corrupció d’Estat. Aquest és un cas molt greu que mostra la manca de democràcia que hi ha actualment l’estat espanyol. És molt significatiu que es faci públic un cas així sense que hi hagi cap dimissió ni cap responsabilitat política. Entenem que en el nostre ideal de país, que és aquest nou que tenim per construir, no hi pot haver lloc per aquestes praxis. Matisem alguns punts de la moció com: Parla de la persecució que hi ha des de l’estat espanyol per reprimir ideològicament a polítics independentistes. I cal denunciar-ho. Però volem aprofitar per recordar que aquests últims casos hem tingut molts casos en què des de la Generalitat de Catalunya també s’ha perseguit i reprimit ideològicament a diferents moviments socials i d’esquerres. I cal denunciar-ho perquè aquests casos massa sovint han acabat amb res, igual que està passant actualment amb el cas Fernandez Diaz. I sense anar més lluny, amb aquest cas mateix, la implicació de Germà Gordó, que a dia d’avui inexplicablement encara continua sent diputat de JxSi al parlament. Demanem la dimissió d’en Fernandez Diaz, sí, però també la d’en Germà Gordó, que s’ha intentat carregar el procés des de dins.
    •    En el torn de precs i preguntes demanem sobre els talls en el nucli antic per la celebració del Festus i altres esdeveniments.  Alguns veïns del nucli antic ens han fet arribar les seves queixes per la manca d’informació respecte els horaris de tancament de la plaça de la Vila durant les celebracions. Sabem que no és fàcil conjugar els espectacles de carrer en zones urbanes però si que fem un prec per mirar de millorar la comunicació en aquest sentit.
    •     Aquest mes, juntament amb la resta de partits, vam rebre la carta d’una veïna del poble explicant que va tenir un incident amb una de les pilones del centre. Demanem si hi ha alguna intervenció prevista per evitar aquest tipus d’incidents, ja que en el que portem d’any ja hi han hagut uns quants casos. El més preocupant d’aquest cas, són les formes que segons ens explica aquesta senyora, s’han fet servir des de l’ajuntament per adreçar-se a ella. L’ajuntament hauria de ser de proximitat pels veïns, i no entenem, que tal i com explica a la carta,  l’ajuntament només es posés en contacte amb ella via decret d’alcaldia, donant una resposta jurídica i en cap cas demanant per l’estat de la persona, ni facilitant les informacions i tràmits que pogués necessitar. Aquesta falta d’humanitat, i excés de burocratització, ens preocupa, i demanem que de cara al futur es canviessin els protocols d’actuació per poder tenir un ajuntament més pròxim als veïns.
    •     Hem sabut per la premsa que l’inspector Sergi Gràcia ha deixat de treballar a la policia local de Torelló. Demanem  què ha passat i què passarà a partir d’ara.


    Qualsevol aclariment o aportació que vulgueu fer al respecte la podeu fer aquí mateix o enviar un mail a [email protected]